Több mint bruttó ötmilliárd forint beruházással szennyvíztisztító telepet és 100 kilométernyi szennyvízvezeték-hálózatot építenek ki Heves megyében a káli kistérségben.

A hálózat megvalósítására vonatkozó kivitelezési szerződést kedden Kompolton írta alá Balázs Zoltán, a kistérségi társulás vezetője és Nagy Gábor, a PENTA Építőipari Kft. ügyvezetője.
A fejlesztés nyomán 6 település – Aldebrő, Feldebrő, Kál, Kápolna, Kompolt és Tófalu – mintegy 10 ezer lakosának javul az életminősége. Balázs Zoltán elmondta: a nettó 4,2 milliárd forint értékű beruházás megvalósításához 3,4 milliárd forint támogatást nyert a Környezet és Energia Operatív Programból az önkormányzati társulás.
A munkálatok várhatóan az idén tavasszal kezdődnek meg és 2013 őszén vehetik használatba a helybeliek a szennyvízhálózatot.
A térségben mintegy 4 ezer ingatlant csatlakoztatnak rá a 70 kilométernyi főcsatornát és 30 kilométernyi leágazást magában foglaló rendszerre. A lakók immár 80 százaléka fejezte ki csatlakozási szándékát; az ingatlantulajdonosok fejenként 227 ezer forinttal járulnak hozzá a fejlesztéshez.
A napi 900 köbméteres kapacitású víztisztító mű Kál határában épül meg, a projektelem közbeszerzési eljárása még nem zárult le – ismertette Balázs Zoltán.

Forrás: MTI (mno.hu/gazdasag/otmilliardos-oriasberuhazas-a-kali-kistersegben-1051645)