70 millió forintos beruházással néhány hónap alatt megtörtént a sződi iskola felújítása. Sződ Község önkormányzata az utóbbi 2 évben jelentős fejlődésen ment keresztül. Megvalósította a belterületi csapadékvíz elvezetését és megépíttette a község Faluházát, mellyel élhetőbb környezetet biztosított a község lakóinak. Idén a Hunyadi János Általános Iskola került a figyelem középpontjába, mivel az iskola fűtése korszerűtlen gázkazánokkal történt. A költségvetési támogatások (normatíva emelésének hiánya), a gazdasági megszorítások, az árak és az ÁFA emelkedése egyre jobban fenyegették az Intézményt és veszélyeztették működtetését is. Az Iskola számára kulcsfontosságú az épület energiahatékonyságának javítása, ezért költségmegtakarítás céljából pályázatot nyújtott be.

A beruházás előtt az épület fűtése 2 db FŰTŐBER ERKA Super 90 RK-150 gázkazánnal történt, melynek hatásfoka nem volt megfelelő, ezért a fejlesztés során egy korszerű Viessmann Vitocross 200 CM2 gáz fűtésű kondenzációs kazán került beépítésre, ennek hatásfoka 106 %-os. Ez az érték az alsó fűtőértékre van számolva, ezért nagyobb 100%-nál. A nyílászáró cserével kibontásra kerültek a tantermi épületben az összes külső nyílászárók, egyben a kazánházi ajtók is. Ezek után került sor a teljes épület hőszigetelésére.

A projekt elsődleges célcsoportja az Általános Iskola valamennyi diákja és dolgozója – közvetlen célcsoportja megközelítőleg 265 főt jelent.

PROJEKT ADATAI:

A projekt kivitelezés ideje: 2011.06.21. – 2011.08.30.
Támogatás összege: 52.461.877 Ft.
A támogatás mértéke: 75%
A projekt összköltsége: 69.949.170 Ft

A PROJEKT SZEREPLŐI:

Kivitelező: DÓZER-ÉP Kft.
Projektmenedzser: Anpast Kft.
Műszaki ellenőr: Kontrollbau Kft. (Oláh János)
Tájékoztatás és Nyilvánosság: Uniós Energia Kft.
Könyvvizsgálat: Taga Györgyné

Forrás: www.observer.hu/news/1650