Több mint bruttó ötmilliárd forintos beruházással szennyvíztisztító telepet és 100 kilométernyi szennyvízvezeték-hálózatot építenek ki Heves megyében, a Káli kistérségben – jelentette be pénteken Aldebrőn az önkormányzati társulás vezetője.

A fejlesztés nyomán 6 település – Aldebrő, Feldebrő, Kál, Kápolna, Kompolt és Tófalu – mintegy tízezer lakosának javul az életminősége – mondta Balázs Zoltán. A nettó 4,2 milliárd forint értékű beruházás megvalósításához 3,4 milliárd forint támogatást nyert a Nemzeti fejlesztési terv Környezet és energia operatív programjából az önkormányzati társulás – tette hozzá. Mint elmondta: a munkálatok várhatóan idén ősszel kezdődnek meg, és 2013 őszén vehetik használatba a helybeliek a szennyvízhálózatot.

A térségben mintegy négyezer ingatlant csatlakoztatnak a 70 kilométernyi főcsatornát és 30 kilométernyi leágazást magában foglaló rendszerhez. A lakók ingatlanonként 227 ezer forinttal járulnak hozzá a fejlesztéshez. A napi 900 köbméteres kapacitású víztisztító mű Kál határában épül meg – mondta Balázs. Arról is szólt, hogy reményeik szerint a beruházásnak munkahelyteremtő hatása lesz. A megvalósításába szeretnék bevonni a helyi vállalkozásokat is.

Herman István, a térség országgyűlési képviselője (Fidesz) úgy vélekedett, hogy a csatornázással egy új korszak kezdődik a települések életében. A példaértékű összefogás nyomán megvalósuló környezetvédelmi fejlesztés révén a kistérség immár meg fog felelni valamennyi infrastruktúrával kapcsolatos követelménynek. A közeli M3-as autópálya, a kál-kápolnai vasúti csomópont és a Budapest–Miskolc-vasúti fővonal egyaránt vonzerőt jelenthetnek a befektetők számára – mondta Herman István.

(MTI)

Forrás: mno.hu/migr/hat-telepules-lakoinak-javul-az-eletminosege-886708